Placering av säkringar och strömbrytare

När vi på Skyllermarks utbildar våra återförsäljare och pratar om säkringar är det alltid samma sak. Berättelser om bekanta och kunder vars båtar brunnit på grund av elsystemet. Varje gång blir vi lika ledsna. Det är pengar, timmar av nedlagt arbete och drömmar som bokstavligen går upp i rök. Detta helt i onödan dessutom.

Om du har en laddad väldimensionerad batteribank och får kortslutning frigörs det lika mycket energi som om du tänder eld på en liter bensin. Varje sekund.

Om du har en laddad väldimensionerad batteribank och får kortslutning frigörs det lika mycket energi som om du tänder eld på en liter bensin. Varje sekund.

Risken med elsystem

Moderna elsystem kan trycka ur sig stora mängder energi. En frisk väldimensionerad batteribank kan vid kortslutning ge ifrån sig lika mycket energi som om du tänder eld på en hel liter bensin, varje sekund. Då är det inte läge att leta efter strömbrytare.

Säkringar löser problemet

Är kablarna avsäkrade är det säkringen som brinner upp och bryter kretsen, innan något annat i båten gör det. Det kan låta jobbigt, det kan kännas dyrt, men jämfört med nästan allt i båten är det en så liten kostnad att det är dumsnålt att låta bli.

Kopplingsschema-sakringar-och-brytare

Att använda en huvudströmbrytare istället för en säkring är inget vi rekommenderar.

När det går fel går det fel och då vill du ha ett system som automatiskt bryter strömmen. Det är inte säkert att du upptäcker felet och om du gör det är det inte säkert att du reagerar snabbt nog. Därför ska du inte använda en huvudströmbrytare istället för säkring.

Huvudströmbrytaren riskerar dessutom att svetsas ihop om du försöker slå av den samtidigt som det går en hög ström igenom den. Så även om du skulle upptäcka felet och reagera i tid så är det inte alls säkert att du kan bryta strömmen med huvudströmbrytaren i alla fall.

Vi rekommenderar att du har en strömbrytare som bryter alla vanliga förbrukare, kanske ännu en som bryter även kylskåp och värmare. Däremot bör det inte vara brytare i laddkretsen.

KabelareaKontinuerlig strömstyrkaSäkring mot överbelastningSäkring mot kortslutning
VIKTIGAST!
1 mm² 6 A
1,5 mm²9 A10 A20 A
2,5 mm²15 A16 A35 A
4 mm²16 A20 A35 A
6 mm²21 A25 A63 A
10 mm²28 A35 A100 A
16 mm²37 A50 A160 A
25 mm²49 A63 A200 A
35 mm²60 A80 A315 A
50 mm²76 A100 A400 A
Rekommenderade säkringar enligt Nordisk Båtstandard 1990